Workshop Autisme en Gaming. 

Autisme en Gaming.

Workshop door Adicon:  Autisme en Gaming.

Op verzoek van het personeel van een ouderinitiatief voor personen met Autisme Spectrum Stoornis  (pmASS) in Brabant, heeft Adicon een workshop verzorgd over het thema Autisme en Gamen.

Als persoon met autisme  is het moeilijk om je in te leven in wat de ander van je verwacht; kun je moeilijk overweg met plotselinge gebeurtenissen of verandering; heb je het liefst controle over allerlei prikkels die op je af komen en gaan je interesses vaak uit naar thema’s die je tot in detail wil uitzoeken en beheersen.  Een gesprekje of überhaupt contact met andere mensen maken is vaak moeizaam. Gaming op computer, console of PlayStation biedt voor iemand met autisme een heel aantrekkelijk alternatief. Tijdens  een game kun je zelf bepalen of je alleen speelt, of in een groep met andere spelers die elk op hun eigen kamer en beeldscherm zitten. Je bepaalt zelf of en hoe vaak je weer opnieuw opstart; in welke personage je kruipt, met welke mensen je in gesprek gaat en hoe lang. Het wordt echter spannend wanneer het leven  in de gamewereld leuker is geworden dan in de echte wereld. Als je na maanden gamen erachter komt dat je niet meer zonder kunt, is er vaak sprake van een verstoord dag/nacht ritme, slaaptekort en lever je niet op school of werk. Verwaarlozing van je contacten in de echte wereld en slechte hygiëne zijn dan soms het gevolg.  Het gevoel geïsoleerd te zijn in de echte wereld maakt  dat je alleen nog maar meer verlangt naar het veilige nest voor de computer. Niet iedere pmASS raakt verslaafd aan gamen.  Een verhoogd risico is er wel. Zeker omdat het gamespel zo mooi  aansluit bij de sociale onzekerheden die een pmASS dikwijls ervaart.

Voor menigeen heeft het gamen ook positieve kanten. Sociale contacten – wereldwijd- kunnen via groepsspelen ontstaan en leiden soms tot contacten in de echte wereld. De oog-handcoördinatie wordt tijdens het spelen enorm geoefend. Strategisch denken op verschillende niveaus en het verhogen van de reactiesnelheid zijn veelal voordelen.  Het is voor de gamer zelf maar ook voor de woonbegeleiders telkens zaak op tijd te monitoren en gezamenlijk in te schatten welke rol of functie het gamen in iemands leven inneemt.

In het ouderinitiatief/ woonvorm wonen ongeveer 20 personen met autisme zelfstandig onder begeleiding van  vijftien professionele woonbegeleiders. In het kader van deskundigheidsbevordering heeft Adicon een informatieve workshop ontwikkeld rondom dit thema. Naast voorlichting  over gaming, verslaving  en gewoontegedrag is er ook nadrukkelijk besproken hoe mogelijke gameverslaving in de groep bespreekbaar te maken met zowel bewoners als hun ouders.  Er ontstonden mooie discussies over  eigen waarden en normen en verwachtingen, zowel privé als op het werk.  Al met al een productieve, leerzame en  interessante ochtend met een groep zeer enthousiaste en professionele medewerkers.

Mocht u ook geïnteresseerd zijn in dit onderwerp of in een workshop? Neem contact op met Frank Diederen, Adicon. 06-24187648 of via   ,  www.adicon.nl

26 juni 2018